Hoppa till sidans innehåll

VMK:s historia


Liten historik om klubben

Nuvarande klubb bildades den 15 okt 1959 under namnet Hammarby Motorklubb av några motorintresserade Västeråsungdomar med Lennart och Gunnar Norén i spetsen. Hammarby Motorklubb existerade dock redan på 40- och 50-talet, men hade lagts ner i samband med att crossbanan på Garp-Råby utdömdes.

Efter att ha tränat i olika grusgropar fick klubben 1962 kommunens tillstånd att arrangera en motocrosstävling på Malma. Sedan dess har Malma varit klubbens hemvist. Crossbanan har byggts ut och om många gånger och anses vara en av de bästa jordbanorna i Sverige.

1963 fick klubben en egen klubblokal på Tubgatan 2, men redan 1965 flyttade man till Hammarbygården. Där vistades man sedan till 1981 då man invigde klubbhuset i anslutning till crossbanan på Malma. Klubbhuset bestod av en militärbarack som monterats ner och sedan byggts upp ideellt av klubbens medlemmar. Därefter har man byggt ut klubbstugan i flera omgångar och där har man nu alla nödvändiga utrymmen i form av storstuga, kök, kontor, omklädningsrum, toaletter och duschar.

Namnbytet till Västerås Motorklubb skedde 1981. Syftet med namnbytet var att klubben skulle få en tydligare anknytning till Västerås.

2004 miljöcertifierades klubben enligt SVEMO:s miljöregler. Flitig tävlingsarrangör

Redan första året arrangerade klubben tävlingar i både enduro och motocross. Västerås MK är nu en av Sveriges mest meriterade tävlingsarrangör inom MC- sporten. (Se sammanställ-ningen nedan)

I motocross har klubben genomfört hela åtta VM-tävlingar i 500cc. Den första arrangerades 1970 och den senaste 1998, samt inte mindre än 27 SM-tävlingar. Varje år arrangeras 3-4 crosstävlingar på Malma.

Inom enduro arrangerade VMK 1990 det största MC-arrangemanget man kan ge sig på, nämligen Six Days. Det är det internationella VM:et för lag och i Västerås tävlade 400 förare från 24 nationer i 6 dagar. Arrangemanget blev en arrangörsfullträff och klubben har med detta placerat sig, och Västerås, på världskartan. Den traditionella endurotävlingen "Hammarbypokalen" har körts varje år i över 40 år och har haft startfält med uppemot 400 startande. Den har haft SM-status vid 27 tillfällen.

Vi har även arragerat trial-tävlingar. Två SM- tävlingar har genomförts i terrängen vid Erikslunds industriområde. Klubben arrangerade också en av Sveriges första "riktiga" inomhustävlingar i trial i fotbollshallen på Rocklunda i februari 1992. Där deltog större delen av den svenska och norska eliten.

Klubben har en bred ungdomsverksamhet. Vi tar hand om motorintresserade ungdomar från ca 5 år. De får såväl praktisk som teoretisk utbildning och vid 10 års ålder kan man ta licens och börja tävla i motocross.

 

Uppdaterad: 10 FEB 2008 15:47 Skribent: Sören Carlsson


Våra sponsorer
Utan Er - Inget VMK

vasterasstad_logo
TEPES Anläggningar och Transport
Optimera, bygghandel för proffs
Ramirent, Västerås
Mekonomen Tunbytorp, Västerås
Sita Suez
rodolfi
ICA Supermarket Hökåsen
ARV_logo99x99

Tack vare bidrag från Arvsfonden kunde vi handikappanpassa klubbstugan 2012.

Postadress:
Västerås MK - Motorcykel och Snöskoter
Box 381
72108 Västerås

Besöksadress:
Malmabanan
72596 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info