Hoppa till sidans innehåll

Börja köra motocross


Motocross är sporten som ger allt ifråga om fart, spänning, adrenalinkickar och den totala kontrollen över sig själv och sin motorcykel. 
Motocrossen i Sverige växte fram efter andra världskriget och blev snabbt en av de absolut populäraste mc-sporterna. Detta hängde kvar i cirka 20 år, sedan avtog intresset från massmedia och därmed även publiktillströmningen. I början på åttiotalet exploderade 80-kubiks-crossen som tävlingsform med flera tusen utövare i åldrarna 12 till 16 år.

Hur blir man crossförare?

Man behöver naturligtvis en motorcykel avsedd för motocross, en hjälm, crossbyxor och cross-stövlar samt ett ryggskydd. Därutöver kan man ha ytterligare skydd. Du måste förutom medlemsskap i en Svemo-ansluten klubb (t.ex. Västerås Motorklubb) även ha en Svemo-licens för att köra på banor, även som motionär.

Motocrosskola

Vi arrangerar crosskola för barn och ungdommar. Ett utmärkt sätt för de yngre som vill komma igång och köra motocross. Läs mer om crosskolan här »

Hur börjar man tävla?

Man går med i en Svemo-ansluten klubb, om man är 12 år eller äldre kör man upp för licens. Är man yngre deltar man i Guldhjälmsutbildningen i sin klubb, där man erhåller en Guldhjälmslicens. Denna berättigar föraren att deltaga i Guldhjälmstävlingar men det gäller att träna tålmodigt, förvänta dig inte att bli stjärna över en natt utan ha ett långsiktigt mål.

Vad innebär tävlandet?
Det innebär ansvar men också spänning, äventyr och kontroll över motorcykeln. Man tävlar mot andra likasinnade crossintresserade killar som tjejer. När man är under 13 år är det 80-kubik som gäller, när man är 13 år och äldre kan man ta steget upp till en 125cc.

Hur går en tävling till?
Efter att ha träningskört på morgonen och lärt sig banan, blir man kallad till start. Man radar upp sig bakom en startgrind och när den faller börjar heatet. Banorna inleds alltid med en startraka, som går över i en startsväng och den som är först fram (tar Holeshot) väljer spår.

Finns detta i Sverige?

JA! Så vad väntar du på, kom igen och prova på. Kanske är det just du som har talangen och kan utvecklas till näste mästare. Och du, man håller sig även borta från alkohol, droger, cigaretter och att dra på stan, det har man inte tid med om man ska bli bäst. 

Motocross som motion

Man måste självklart inte tävla, faktum är att Motocross är en utmärkt motionsform där du tränar både kropp och knopp. Det är jobbigare än de flesta kan föreställa sig att köra motocross. Det är inte ovanligt att nybörjare oavsett kondition och fysik inte klarar mer än ett par varv i början. Det motsvarar 5-10 minuter köring. Undersökningar visar att motocross är en av de mest fysiskt krävande sporterna i världen. Det är få sporter där man ligger på både maxpuls och max syreupptagning under så lång sammanhängande tid.

I Västerås Motorklubb har vi allt från nybörjare och motionärer till elitförare men faktum är att majoriteten endast är just motionärer.

Uppdaterad: 18 JAN 2019 22:01 Skribent: Robert Rollert
E-post: Adressen Gömd


Våra sponsorer
Utan Er - Inget VMK

vasterasstad_logo
TEPES Anläggningar och Transport
Optimera, bygghandel för proffs
Ramirent, Västerås
Mekonomen Tunbytorp, Västerås
Sita Suez
rodolfi
ICA Supermarket Hökåsen
ARV_logo99x99

Tack vare bidrag från Arvsfonden kunde vi handikappanpassa klubbstugan 2012.

Postadress:
Västerås MK - Motorcykel och Snöskoter
Box 381
72108 Västerås

Besöksadress:
Malmabanan
72596 Västerås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info